Pengodeng

selamat datang


Wednesday, June 8, 2011

Kenapa Sukan Ini Diharamkan??

Lama sudah aku tak hupdate blog. Kesnya banyak sangat kerja kat office or sebab utamanya malas yang amat sangat. Sekarang kat office buzy dengan mencari jenis-jenis sukan moden yang boleh dibawa ke peringkat internationle. Hebat bos aku punya pemikiran, tapi aku and the gang yang susah nak mencari.

         Sibuk mencari pastu terjumpa pulak sukan yang diharamkan. Aku pon tidak pasti kenapa kena haram sukan ni. Rasa macam menarik tertarik memang da bomb. Takda kurang pon  game macam ni. Sememangnya aku yakin sangat sukan ni kalau ada memang mampu menarik pelancong luar datang ke Malaysia. Korang tengok dan nilaikan sukan ni.








      Jujurnya aku memang suka sukan terakhir tu. Menarik. Kalau ada memang aku nak belajar. Nak wakil Malaysia. Huhu.

Thanx kat dak office aku yang tunjuk gambar-gambar ni kat aku. (Boleh buat bahan nak hupdate)

Friday, April 22, 2011

Maharaja Lawak Terbaik tapi Bukan Semuanya

Hari ni dah masuk minggu ke 4 maharaja lawak. Tiga peserta dah pun tersingkir walaupun aku rasa yang tak patut tersingkir tapi tersingkir dan yang memang sangat-sangat patut tersingkir tak juga tersingkir. Tahniah aku ucapkan kepada pengundi yang sangat "adil" dalam mengundi bakat-bakat yang ada di Malaysia tanah tumpah darahku.

        Tapi untuk pengetahuan korang semua, aku merupakan seorang yang suka mengkritik orang yang mengundi secara "berkhemah" tapi aku tidak pernah sama sekali membazirkan duit aku untuk mengundi peserta-peserta realiti ni. Ce citer kenapa aku harus mengeluarkan duit untuk undi diorang? Bukankah lebih baik aku gunakan duit itu untuk berkarok  dan bermain playstation 3 di kedai-kedai terpilih bersama orang sebelah dan rakan aku yang lain. Tak pun guna duit tu untuk mengayat aweks kelas sebelahkan. Owh ok. Aku tipu sebab aku tak berani nak tegur perempuan sebarangan.

        Setiap orang mesti ada feberet yang tersendiri dan aku tahu ramai yang meminati JoZan kerana diorang punya lawak yang sememangnya A, identiti mereka dan juga kerana mereka sememangnya sangat popular sebelum masuk maharaja lawak serta kurangnya kontroversi. Dah macam karangan esei masa exam plak. Im sorry .. Baru je lepas exam semalam. Itu yang terikut lagi fly dia tu. Akan tetapi, itu bukan lah feberet den. Den tak boleh nak bongak ngen korang. Jadi ni eden nak cito kat korang sapo ha feberet den ni.


 Ha .. Ni la mamat yang aku sokong sejak dari dulu lagi. Kontroversi tak kontroversi. Ni kan rancangan realiti. Ketepikan semua tu. Yang penting dia ni lawak dan kreatif. Dari minggu pertama sampai ketiga buat lawak tak lari dengan topik pekerjaan. Sama je la macam kat raja lawak dulu. Korang  jangan nak bangkang la. Memang dia ni kretif budaknya. Jadi aku nak tengok dia ni yang menang la. Nak aku undi? tak dapat nak tolong eh.. Korang tolong undikan boleh?


 Mamat dua orang ni plak my 2nd choice. Gabungan yang mantap. Amat serasi dan tersangat bertuah mereka ni wujud dalam generasi yang sama. Lepas SENTAP dengan komen dari mamat khalid dia diorang terus buat lawak yang memang klas. Tapi apa-apa hal sebab korang berdua so duduk je la kat nombor dua erk. Huhu .. Mesti ramai penyokong JoZan marah kat aku ni.


 Ini pun memang lah feberet aku. Nak je letak jadi pilihan nombor dua tapi dah ternyata memang mereka adalah yang ketiga terbaik di maharaja lawak. Kalau Nabil memang peserta solo terbaik, JoZan plak beregu yang mantap tapi mereka adalah trio yang sangat sewel. Agak korang macam mana la kalau feberet  pertama, kedua dan yang ketiga ni berlawak bersama atas satu rancangan. Mesti terbaikkan. Harap diorang  ni tak berpecah macam group pelawak yang lain. 

         Dan andaikata maharaja lawak menuntut lima peserta untuk masuk final, aku akan pilih dua peserta ni sebagai peserta yang bertuah. Tapi tak tahu sapa yang patut dapat nombor 4 atau 5. Korang  agak antara mereka sapa yang layak?  

        

 Mereka diatas memang antara yang menjadi tumpuan aku ketika menonton maharaja lawak. Satu junior satu senior. Satu dengan legend dan cute & satu lagi dengan lawak double meaning mereka. Double meaning tu apa? Ce tanya kamu punya kawan. Kalau tak tahu juga tanyalah parent-parent kamu. Nescaya kamu akan disindir dan yang tak cukup umur akan ada cop kaki kat muka. Ngeh3 ..

         So pesanan terakhir daripada aku kepada mereka yang tersangat rajin mengundi, tolonglah undi mereka dengan betul. Selamatkanlah bakat yang sepatutnya boleh bertahan lama dan boleh menimba lebih banyak ilmu kerana di sana mereka semua peserta akan dibimbing. Pada yang masuk entry nie sebab nak link untuk download maharaja lawak boleh je try  google sampai dapat. Jadi, selamat mengoogle!!!

Wednesday, March 23, 2011

Suatu hari yang memalukan aku

ZzzZZZZzz.. sebelum dapat pembuka bicara ni, aku da write and erase, psát a mazat, लिखने और मिटा dan juga écrire et effacer. Kesemua benda tue membawa maksud TULIS dan PADAM. Tengok .. berapa banyak bahasa yang aku tau. Korang ada? Ngeh3.. So amacam dengan madah pengenalan yang aku dapat ni? Ok tak??

        Korang pernah tak melalui detik-detik, saat-saat dan juga waktu-waktu yang memalukan? Pasti korang terasa masa tu berputar sangat lambat. Macam mana kalau jam yang korang tengok tu banyak sangat nombor dan berbelit-belit? Lagi la korang hanginkan?

Hangin tak? Haha
        Untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku pada korang, aku syorkan kalau pergi makan tu check dulu dompet korang. Bukan check dompet tu korang tinggal ke tak, tapi pastikan korang bawak duit yang mencukupi dan setanding dengan tempat korang pergi makan. Takkan bawak RM 10 nak pergi makan kat Popeye pulakkan? 

         Kes aku bermula apabila Orang Sebelah ajak aku makan Rasamas. Ye la kupon promosi Rasamas berlambak lagi. Jadi nak habiskan la kononnya. Dengan bangganya kitorang order macam-macam. Sampai nak suruh pekerja dia belikan kentang putar KFC dengan air beer A&E bawak bagi kitorang makan. Direct kena sound " Sini bukan kedai mamak dengan astro, macam-macam ada, kalau tak ada pon diorang cakap dah abis". Ngeh3...

Ada ke kedai makan macam ni? Nak satu...
           Abis je makan pergi kaunter nak bayar. Pada yang tak tahu Rasamas punya sistem eat 1st pay later (sebab tue order macam-macam.. tak tahu harga kena bayar). Datang kat kaunter elok pulak awek tu cakap RM39.20 .. Eh eh minah ni, mana dia tau kitorang nak bayar ntah. Kalau baru nak order tak ke malu dia. Dan aku rasa sebab tue la kot aku ditimpa musibah. Musibah yang akan aku kenang sampai bila-bila. Orang Sebelah keluarkan RM 20 dan aku keluarkan RM 15. 

Dammnnnn!!!!

          Tak cukup lagi RM 5. Aku seluk-seluk poket dan yesss... Jumpa 2 kupang. Shittt... Baru je nak lari cakap nak cucuk duit. Aku pusing je Orang Sebelah dah gerak dulu sampai depan pintu Rasamas dengan muka selamba cakap "aku g cucuk duit dulu.. ko borak la apa patut"  Dammnnn.. Nasib baik aku naik kereta ko. Kalau tak dah lama aku suh jalan kaki.


         10 minit bagai 10 dekad lamanya. Orang Sebelah tak sampai lagi. Aku dah letih ain nyorok-nyorok dengan awek kaunter tue. Telinga, muka, hidung semua dah berasap. Malu sehhh... Mesti dia cakap "muka hensem tapi tak da duit". Sebab lambat sangat Orang Sebelah yang cuba kenakan aku so aku pon buat-buat la check sekali lagi dompet. Mana tau tiba-tiba ada duitkan.

         Seperti yang diharapkan. Ntah bila aku ada duit pon aku tak tahu. Tersselit celah kad kredit yang berlambak (ok aku tipu) duit RM 150. Perghhh... Terbaik dari ladang. Malu kerana ada duit. Kan best kalau duit tu magnet. Cari besi yang ada letak dompet rapat-rapat. Kalau ada daya tarikan akibat caj +tive dan -tive maknanya ada duit la kan? Haha..

 

         Sekali lagi aku disound "pandai ye main nyorok-nyorok, patutlah main nyorok tadi saya tak jumpa rujuk perenggan atas. Nie mesti pandai sorok rahsia nie"

Eh minah ni, aku tak bayar kang baru ko tau. Kena potong gaji. Ada ke perli aku macam tue. Pas je bayar aku keluar dengan laju-laju dan nampak si Orang Sebelah baru nak datang kat aku? Oit..ko g cucuk duit ke cop duit? Hasilnya, aku suh dia jadi driver aku hantar sampai kat bilik. Ngeh3..

        Lepas ni tobat dah tak nak makan kat Rasamas Warta. Malu beb. Malu... Mana nak letak muka yang hensem ni. Ce citer..  
         


Saturday, March 19, 2011

Cara yang betul dengar arahan ISTERI

Selamat menunggu hujan teduh. Kenapa banyak-banyak benda nak tunggu hujan reduh? Mestilah sebab aku nak tunggu hari panas balik. ZzzzZZ .. Sebenarnya aku kesian dengan kawan aku. Dari semalam lagi teringin nak pergi Putrajaya nak naik belon panas katanya. Alihnya hari hujan. Da tak pasal-pasal batal. Ngeh3 ..  Padan muka dikau. Aku punya turn mungkin akan tiba mungkin juga tak.  Kerana nie la sebab sebenar Selamat Menunggu Hujan Teduh. Kerana pagi buta ahad aka malam nie aku nak pergi panjat bukit broga. Kalau tak berenti hujan alamatnya terpaksa la aku batalkan niat tue. Amboih, panjang benor pembuka bicara aku erk ..

        Ok la, aku cerita benda yang ada kaitan sebenar dengan tajuk post aku ni. Walaupon aku tak kahwin lagi dan kebanyakan kawan-kawan blogger aku pon tak kahwin lagi, tapi aku tetap mimpi yang aku ni sebenarnya dah berkahwin. Ala, macam korang tak pernah. Mimpi kahwin dengan 007 la, Orlando Bloom la .. Kan kan kan?? Tapi tu bagi perempuan la. Kalau laki normal macam aku ni sure la mimpi kahwin dengan Angelina Jolie, Anne Hathaway dan juga Sarah Raisuddin. Erk, ada ke? Haha ..

        

        Selalu sangat kalau kahwin ramai yang cakap perempuan akan jadi queen control. Takut laki kacau pompuan lain, kahwin lain dan macam-macam lagi la. Bak kata prof aku yang sekarang ni, kahwin dengan lowyer. Memang tak boleh lawan la. Kalau prof aku cakap lebih sikit si isteri mesti ajak masuk mahkamah. Haha. Macam mana nak lawan? Dan katanya lagi baik kawin dengan budak FPI ( fakulti pendidikan islam), kalau bini lebih-lebih je agak macam nak melawan macam singa betina tue, dengan pantas boleh ugut "syurga bawah tapak kaki suami.. ingat... ingat..." ngeh3 ... (tak henti-henti gelak)

          

        Selalunya apa kata dua yang bini bagi kat laki diorang? Macam aku pengalaman yang aku ada hanyalah menonton kat drama ataupun sinetron yang banyak sangat ditayangkan kat malaysia ni. Antaranya macam :-
       
  • " abang nak bawak saya makan kat Mc* atau K*C or saya tak nak masak 3 hari ni".  
  • " raya nie raya kat rumah mak saya dulu ok atau awak raya sorang-sorang. Anak saya bawak" (walaupun raya lepas macam tu jugak dan rumah mak dia pon sebenarnya sebelah rumah dia je)
        Tapi apa yang lelaki patut buat jika diberi kata dua macam tue? aku rasa kartun kat bawah nie ada jawapannya. Bagaimana nak jadi lelaki yang sejati, tak ada istilah queen control dalam rumahtangga dan dalam masa yang sama menjadi lelaki yang dengar arahan ISTERI korang. Layannnnn ......
 
Amacam? Paham tak.. Ngeh3...

**masa siap tulis hujan pon berenti..yayyyyyy